Eenzaamheid

Eenzaamheid

Eenzaamheid – ik wist niet dat het bestond. Nu dus wel. De pijn is heftig.

Eenzaamheid is een schrijnend, maar vaak voorkomend probleem. Toch wordt eenzaamheid als probleem nog niet helemaal serieus genomen. De pijn van alleen zijn – en dan écht alleen zijn – wordt nog steeds schromelijk onderschat. “De pijn van eenzaam zijn is niet zichtbaar, maar het voelt verschrikkelijk. En het komt dagelijks terug.”

Vaak kunt u er niets aan doen. Het overkomt je. Door bijvoorbeeld het overlijden van je beste vriend(in). In de meeste gevallen treft het oudere mensen, om de simpele reden dat veel vrienden en kennissen om hen heen wegvallen. Toch hoeft men niet oud of bejaard te zijn om last te hebben van eenzaamheid. Over het algemeen kunnen we stellen dat er twee aspecten zijn die eenzaamheid kunnen veroorzaken, namelijk: veranderende omstandigheden en uw persoonlijke eigenschappen.

Ben ik eenzaam of ben ik slechts alleen?

Niet iedereen vindt het erg om eenzaam te zijn. De meesten echter wel. Het is maar net hoe u ermee omgaat en hoe u als persoon in elkaar zit. Om het probleem op te lossen is eigen initiatief onontbeerlijk. Een afwachtende houding maakt het daarom een stuk lastiger. Het zou goed zijn erachter te komen of u slechts vaak alleen bent, of dat u daadwerkelijk eenzaam bent. Enkele relevante vragen zijn:

  • Voel ik me ongemakkelijk als ik eenzaam ben, of juist niet?
  • Heeft het alleen zijn een negatieve invloed op mijn gedrag?
  • Draag ik bij aan mijn eigen eenzaamheid?

Professionele hulp bij eenzaamheid

Het feit dat u terecht bent gekomen op deze website is al een goed teken. De Maatschappelijke Hulplijn kan u helpen met uw hulpvraag. Bel dus gerust met een van onze deskundige adviseurs. Zij kunnen u ongetwijfeld enkele handvatten geven waar u mee verder kunt. Voordat u daadwerkelijk gaat bellen, denk eens na over de hieronder vermelde vragen. Zo krijgt u alvast een correct beeld van de mate van uw eigen eenzaamheid. Wellicht valt het mee, en geraakt u snel weer in het vertrouwde patroon.

  • Als ik niet meer eenzaam ben, wat is dan de gewenste situatie voor mij?
  • Als een gewenste situatie niet te realiseren is, waar zou ik ook mee akkoord gaan?
  • Durf ik om hulp te vragen en ben ik bereid om deze hulp tijdens de vervolgstappen te accepteren?

De Maatschappelijke Hulplijn is er voor u. Maak er dan ook gebruik van. Schaam u niet voor uw eenzaamheid. Onze professionals voeren dagelijks gesprekken met mensen als u. Meerdere lotgenoten zijn u reeds voorgegaan en zijn nu in staat op een goede manier om te gaan met het alleen zijn. Zet met een gerust hart de eerste stap. Doe het niet voor ons. Maar doe het voor uzelf.