Ontslag

Ontslag

De gevolgen van ontslag kunnen desastreus zijn. Ineens is je vastigheid volledig verdwenen.

Een vaste werkplek geeft vele werkenden in Nederland een basis die we allemaal zo nodig hebben. Elke ochtend om 07.00 uur opstaan en uur later op het werk verschijnen is voor velen een vastigheid die ze hard nodig hebben. Wat gebeurt er met u als dat wegvalt? Wat gebeurt er als op een dag uw baas naar u toe komt en zegt: “Sorry, je bent overcompleet. Je hebt nog drie maanden en dan houdt je functie vanwege de reorganisatie op te bestaan.” Het is een scenario waar u niet aan wil denken.

“Hoe kan dat nou? Ik heb er 30 jaar gewerkt. En nu hebben ze me ineens niet meer nodig?”

 Gezin en zekerheid

Als kostwinner hebt u een enorm probleem als uw baan – en dus ook uw inkomen – plots wegvalt. Het is niet alleen het financiële aspect dat vervelend is, maar ook mentaal gaat de situatie behoorlijk aan u knagen. De zekerheid onder uw gezin valt weg. “Kan ik nog wel een andere baan vinden? Ik ben tenslotte al 52 jaar oud.” Daarbij is het ook zo dat mannen niet goed kunnen omgaan met het feit dat zij ineens geen kostwinner meer zijn. Het wringt. Een WW-uitkering ligt op de loer. De emoties lopen op.

Verwerking en acceptatie

In veel gevallen is er geen weg meer terug. Het ontslag is aangevraagd. U bent definitief uw baan kwijt. Hoe uw nabije toekomst eruitziet ligt deels aan de manier waarop uzelf in het leven staat en omgaat met uw ontslag. Ziet u uw ontslag als een kans of een bedreiging? Het kan twee kanten op. Nadat de eerste stofwolken van emoties zijn opgetrokken zal er een keuze gemaakt moeten worden. “Pak ik de draad op of blijf ik hangen in al mijn negatieve emoties?” Hoe dan ook, een luisterend oor is in dit soort situaties zeer welkom.

De Maatschappelijke Hulplijn helpt mensen die net zijn ontslagen, vooral met praktische tips. Want na jarenlang voor een baas te hebben gewerkt, ontstaat er nu een wereld die voor u compleet nieuw is. “Hoe vind ik hier mijn weg? En wat zijn juist in deze beginfase de meest logische stappen die ik moet nemen?” De Maatschappelijke Hulplijn helpt u op weg. Zij geven u tips, adviezen en veel praktische informatie. Realiseer u dat een ontslag – los van alle emoties en eventuele financiële problemen – ook kansen biedt. Bel de Maatschappelijke Hulplijn en pak die kans.