Psychische klachten

psychische klachten

Na een goed telefonisch gesprek met een erkende consultant voelde ik me al een stuk beter. Ik heb nu eindelijk het gevoel dat ik word gehoord en dat een oplossing nabij is.

Hoofdpijn. Je niet meer kunnen concentreren. Vergeetachtig zijn. Het zijn zomaar een paar redenen waardoor je je ellendig voelt en je niet meer bent wie je wil zijn. Maar wat doen we eraan? Pakken we een paar pilletjes extra en doen we aan zogenaamde symptoombestrijding? Of gaan we op zoek naar de dieper liggende oorzaak? Het is beter op zoek te gaan naar de oorzaak van deze symptomen. Een goed gesprek hierover helpt vaak beter dan het slikken van tal van medicijnen. Praten als medicijn. Dat zou mooi zijn. Dat is mogelijk bij De Maatschappelijke Hulplijn.

Wat zijn eigenlijk de meest voorkomende psychische klachten? We behandelen er vier. Maar er zijn er natuurlijk veel meer.

  • Angst
  • Verward gedrag
  • Stress / Burn-out
  • Concentratieproblemen

Angst

Ondanks dat het woord angst een negatieve lading heeft, is het goed dat angst bestaat. Angst waarschuwt en behoedt ons tenslotte voor gevaar. Het wordt echter een probleem als u angstig bent voor iets dat er niet is. Bent u overmatig angstig? Komt u de deur niet meer uit? Denkt u vaak: “Heb ik het gas wel dichtgedraaid?” Maakt u zich druk over uw gezondheid, terwijl u niets mankeert? Als dat zo is, dan is er wellicht sprake van een angststoornis.

Verward gedrag

Er gebeurt veel in deze wereld. Het kan dus gebeuren dat u deze wirwar aan informatie niet meer de juiste plek kunt geven. Zaken gaan door elkaar lopen. Werk. Gezin. Vrienden. Familie. Indrukken komen van links en rechts op je af. “Ik moet overal rekening mee houden en tegen iedereen moet ik gezellig doen. Het lukt me niet meer.” Is dit herkenbaar voor u? Hebt u ook weleens momenten dat u het niet meer helder ziet? Trek op tijd aan de bel. Vraag meteen een consult aan bij De Maatschappelijke Hulplijn.

Stress / Burn-out

Spanning is best prettig. En soms brengt spanning het beste in u boven, bijvoorbeeld met sportwedstrijden. Te veel spanning is echter niet goed. Dan spreken we van stress in plaats van spanning. “Maar wanneer weet ik nu of de spanning mij te veel wordt?”  Stress is psychisch, maar kan zich uiten in verschillende vormen van lichamelijke klachten. In het ergste geval is de stress zo hevig dat er sprake is van een burn-out. Normaal functioneren in de prestatiegerichte arbeidsmaatschappij wordt dan lastig. Treed daarom in contact met De Maatschappelijke Hulplijn als u te veel spanning – en dus stress – ervaart.

Concentratieproblemen

Psychische klanten hebben vaak een fysieke oorzaak. Soms ook niet. Met name bij ADHD en ADD kan het zo zijn dat u concentratieproblemen heeft, terwijl u daar helemaal niets aan kunt doen. Bij de geboorte kun je immers niet kiezen voor wél ADHD of geen ADHD. Je hebt het en je moet het er maar mee doen. De Maatschappelijke Hulplijn kan u niet van ADHD of ADD af helpen. We zijn echter wel in staat een manier te vinden om er op een goede manier mee om te gaan. Bel daarom direct met onze consultants.

Psychische klachten komen ergens vandaan. Ze komen doorgaans niet zomaar opzetten. En daarom gaan ze ook niet zomaar weg. Een goed gesprek kan je vaak een heel eind op weg helpen. Mensen die hebben gebeld hebben met De Maatschappelijke Hulplijn zeggen vaak: “Na het eerste gesprek voelde ik de eerste opluchting. Niet dat alles direct was verholpen, maar ik zag gelukkig weer een uitweg. Van daaruit ben ik definitief van mijn psychische klachten af gekomen.”