Traumaverwerking

Trauma verwerking

De nare dromen blijven maar komen. Het was blijkbaar een traumatische ervaring. Ik heb het nog niet verwerkt.

Traumaverwerking vinden we vaak niet nodig. Ook al hebben we iets vervelends van dichtbij moeten aanschouwen, toch denken we het alleen te kunnen oplossen. In een later stadium blijkt vaak dat we het hebben onderschat. In het ergste geval komen we er jaren naderhand pas achter dat we een bepaalde gebeurtenis of ervaring nog steeds niet hebben verwerkt. “Ik dacht dat ik er al lang klaar mee was. Dat is dus niet het geval.” Traumaverwerking dient dan alsnog plaats te vinden.

Wat is een trauma?

Een trauma kan worden gezien als de gevolgen van een ingrijpende gebeurtenis die nog steeds veel invloed op u hebben. Vaak denken we dan bijvoorbeeld aan een verkeersongeluk dat u voor uw eigen ogen hebt zien gebeuren. Echter, het kunnen ook gebeurtenissen zijn die veel minder voor de hand liggen. En waarvan u nadien denkt: “Is dat het, waar ik zo veel last van heb gehad? Dat had ik niet verwacht.” We geven je een opsomming van gebeurtenissen die als traumatisch kunnen worden ervaren:

  • Woninginbraak
  • Echtscheiding
  • Plotseling ontslag
  • Verkeersongeluk
  • Gewelddadige overval

Wat zijn de klachten?

De klachten hebben vooral betrekking op het feit dat de nare gebeurtenissen middels flashbacks steeds terug in uw gedachte komen. We spreken dan over een posttraumatische stressstoornis (PTSS). In zo’n geval heeft men nagenoeg continu last van stress en verliest men de controle over de dagelijkse dingen van het leven. Het gevolg van deze psychische klachten is het ontstaan van andere klachten, vaak lichamelijke klachten. PTSS kan worden gezien als een verzamelnaam voor klachten die ontstaan na het meemaken van een ingrijpende en vervelende gebeurtenis.

Hoe weet ik dat ik een trauma heb?

Dat is lastig. Hoe vind ik een antwoord op de vraag: “Heb ik een trauma opgelopen? En zo ja, hoe kan ik dan te weten komen dat dat inderdaad zo is?” Op verschillende internetsites is het mogelijk een online test te doen die u vertelt in hoeverre u een trauma hebt opgelopen. Echter, zo’n test is misschien een vingerwijzing, maar het helpt u uiteindelijk natuurlijk niet verder.

Twijfelt u over de aanwezigheid van een trauma? Of wordt u inderdaad midden in de nacht weleens gillend wakker? Probeer dan zeker eens een consult met de Maatschappelijke Hulplijn. Daar treft u deskundige adviseurs, therapeuten en juristen die u ongetwijfeld verder kunnen helpen. Uw trauma moet verwerkt worden. Zo simpel is het. Bel de Maatschappelijke Hulplijn voor een professioneel advies. Wacht niet. Verlos uzelf eindelijk van al die nare gevolgen die u hebt meegemaakt.