Uit de kast komen

Uit de kast komen

Geaardheid is geen keuze. Ik zal het ooit moeten gaan vertellen. Maar alleen die gedachte al…pfff.

Zowel jongeren als ouderen kampen ermee. Op een bepaalde leeftijd kom je tot de conclusie dat je anders bent dan die ander. Althans, zo voelt het. Het valt niet mee te concluderen en te bekennen dat je homo- of biseksueel bent. Na een ontkenningsfase ben je er eindelijk achter. Er is geen ontkomen meer aan. Je moet het de wereld gaan vertellen. Dat zal niet meevallen. “Hoe pak ik dit in hemelsnaam aan?”

De eerste goede stap – praat erover

Misschien ben je er nog niet helemaal uit. Dat is mogelijk. En misschien houd je wel evenveel van mannen als vrouwen. Moet je het dan überhaupt wel gaan vertellen? Is het wellicht een optie om het gewoon lekker voor jezelf te houden? Vaak is praten over je mogelijke coming-out een eerste goede stap. Praat met de deskundigen van de Maatschappelijke Hulplijn. Lekker anoniem. En toch vertrouwd. Want deze professionals weten exact waar ze over praten.

Voordat je een start maakt met je coming-out is het wellicht handig voor jezelf een aantal vragen te beantwoorden. Dat zorgt in ieder geval voor overzicht en rust in je hoofd. Dat is wel zo prettig in deze turbulente tijd. Beantwoord de volgende vragen en creëer op deze wijze alvast de gewenste duidelijkheid:

  • Waarom zou ik aan iemand vertellen dat ik homoseksueel ben?
  • Moet ik het meteen aan iedereen gaan vertellen?
  • Zijn mijn ouders de meest geschikte personen om als eerste in te lichten?
  • Ben ik al klaar voor mijn coming-out? Of is anoniem advies voor mij voorlopig voldoende?

Praat erover met mensen van wie je verwacht dat ze positief reageren. Dat hoeven niet per se je ouders te zijn. Kies een persoon waar jij je vertrouwd bij voelt, en waarvan jij weet dat ze niets doorvertellen. Dat kan ook iemand zijn van de Maatschappelijke Hulplijn. Zij zijn meer dan slechts een luisterend oor. Je geaardheid kunnen ze niet veranderen, maar ze helpen je wel op weg naar een coming-out die voor jou te behappen is. De eerste stap is nu dichtbij. Bel ons. Dat mag anoniem. Samen loodsen we jou er doorheen. De opluchting zal groot zijn.