Verslaving

Verslaving

Ik deed nog zo voorzichtig met gokken. Toch hebben ze me te pakken. Ik kom er niet meer van af.

Alcohol. Gokken. Drugs. Sigaretten. Het is allemaal zo verleidelijk. Het is niet erg als u er zich af en toe aan tegoed doet. Geniet echter met mate. Maar wanneer spreekt men nou van een verslaving? Tja, daar zijn de meningen over verdeeld. Zeker als je zelf verslaafd bent, is dit lastig te bekennen. U bent de eerste niet die stelt: “Ik? Verslaafd? Nee, dat zal mij nooit gebeuren. Toch is het nu zo ver. Waarom heb ik het niet zien aankomen?”

Dat is nu net het probleem van een verslaving. Men denkt het onder controle te hebben, en dat blijkt plots toch niet zo te zijn. Ook u kan het overkomen. Signaleer op tijd wanneer u in een probleemfase dreigt te geraken. Voorkomen is beter dan genezen, zegt men weleens. Dat heeft absoluut betrekking op alle vormen van verslaving. Of het nu gaat om gokken, nicotine, drugs, drank of een andere verslaving. Ben alert. Voorkom het.

Ben ik verslaafd?

Dat is de ultieme vraag – ben ik verslaafd of toch niet? De Maatschappelijke Hulplijn heeft voor u een aantal signalen op een rijtje gezet, waarmee u uzelf kunt testen. Als u meerdere vragen bevestigend moet beantwoorden, dan is hulp van de Maatschappelijke Hulplijn meer dan gewenst. Dit zijn de signalen waar u op moet letten:

  • Ik gebruik vaker dan ik van plan was.
  • Ik denk er eigenlijk continu aan.
  • Als ik niet gebruik, krijg ik ontwenningsverschijnselen.
  • Als ik niet gebruik, heb ik direct last van controleverlies.
  • Ik merk dat mijn gebruik mij sociaal in de problemen brengt.

Minderen of compleet stoppen

Ziet u geen uitweg meer? Of wilt u graag op tijd aan de bel trekken? Praat er dan over met de Maatschappelijke Hulplijn. Deze professionals weten exact wat de mogelijkheden zijn om tot een passende oplossing te komen. Naar aanleiding van uw informatie adviseren zij u tevens welke optie – stoppen of minderen – voor u de beste keuze is. Natuurlijk wordt ook van u het nodige verwacht. Maar een steuntje in de rug kan elk mens wel gebruiken. Ook u. Schroom niet en bel. Nu kan het nog.